Velkommen i konkurrenceafdelingen i Frederikssund Svømmeklub!
Vi er glade for at du og dit barn har valgt at være en del af Frederikssund Svømmeklubs konkurrenceafdeling.
Som forælder til en svømmer, der lige er blevet konkurrencesvømmer vil der ofte dukke en masse spørgsmål op. Dette brev beskriver hvordan konkurrenceafdelingen i Frederikssund Svømmeklub fungerer. Vi håber, at det kan besvare de fleste spørgsmål, du måtte have. Ellers er du meget velkommen til at tale med en af trænerne eller et af medlemmerne af bestyrelsen. Vi har lavet en ordliste, hvor man kan se forklaringen på de nye ord man støder på
Konkurrenceafdelingen bliver i daglig tale ofte kaldet K-afdelingen og består af tre hold: 1., 2. og 3. holdet. På hvert hold i K-afdelingen er der ansatte trænere, som er ansvarlige for træningen, stævnedeltagelse osv. for det pågældende hold. Cheftræneren – som også er træner for 1. holdet – er den øverst ansvarlige træner, som arbejder tæt sammen med de øvrige trænere og er med til at sikre en sammenhæng mellem de enkelte hold.
Foruden de ansatte trænere drives konkurrenceafdelingen i Frederikssund Svømmeklub af frivillige kræfter blandt forældre. Der er mange opgaver, særligt i forbindelse med stævner. Har du tid, lyst eller særlige talenter, du ellers kan bidrage med, så kontakt klubben. Vi kan altid bruge flere som har lyst til at bidrage til at gøre Frederikssund Svømmeklub endnu bedre. Se også afsnittet ”Forventninger til forældrene i konkurrenceafdelingen.”
Oprykning til og i konkurrenceafdelingen
Når en svømmer rykker fra svømmeskolen til konkurrenceafdelingen, vil svømmeren som udgangspunkt starte på klubbens 3. hold. Hvis en svømmer kommer fra en anden klub, starter svømmeren på det hold, trænerstaben vurderer passer til svømmerens niveau.
Oprykning til 1. og 2. holdet sker efter individuel vurdering. I vurderingen lægges der vægt på:
Der lægges vægt på alle kriterier. Det er således ikke nok, at der svømmes hurtigt til stævner, hvis svømmeren ikke har et tilstrækkeligt fremmøde til træningen eller ikke udviser denne rette tilgang til træningen.
Trænerstaben drøfter og aftaler i fællesskab, hvilke svømmere der tilbydes oprykning til 1. og 2. holdet. Når en svømmer tilbydes oprykning, har trænerne en dialog med svømmeren og svømmerens forældre om oprykningen og forventningerne til svømmeren og forældrene.
Swim Team Nordsjælland
Frederikssund og Frederiksværk Svømmeklubber etablerede i sommeren 2023 startfællesskabet Swim Team Nordsjælland (STN).
Etableringen af startfællesskabet betyder, at klubberne har fælles cheftræner. Derudover har begge klubber en assisterende 1. holdstræner ansat, som bistår med træningen af 1. holdet.
1. holdet har fire fællestræninger om ugen – to i Frederikssund og to i Frederiksværk. 2. holdet har en ugentlig fællestræning i Frederikssund, og 3. holdet har tilbud om at træne sammen en gang om ugen i Frederiksværk. Derudover har svømmerne på 1. og 2. holdet mulighed for at deltage i begge klubbernes øvrige træninger.
Startfællesskabet afholder fælles klubmesterskaber, fælles træningslejre og deltager sammen til stævner.
Stævner
I begyndelsen af sæsonen laves der et årshjul over klubbens aktiviteter herunder stævner.
I løbet af sæsonen er der mulighed for at deltage 4 NS-mini stævner, 4-6 større stævner, 2-3 interne stævner og eventuelt kravtidsstævner. En svømmer deltager normalt i to-fire løb om dagen til et stævne og eventuelt holdcapper.
NS-mini er en turnering for svømmere i Frederikssund, Frederiksværk, Hillerød, Helsinge, A6 og Furesø svømmeklubben. Der er fire stævner i løbet af sæsonen (september, november, januar og marts). Formålet med turneringen er at lære de yngste svømmere at deltage i stævner på en tryg måde. Alle svømmere, der ikke har vundet sølvnål, kan deltage.
De interne stævner er for alle klubbens svømmere.
De 4-6 større stævner er for svømmere med varierende grad af stævneerfaring. Ved tilmeldingen til stævnet vil det fremgå, hvilke svømmere der kan deltage i stævnerne. Derudover skal svømmeren altid tale med sin træner om deltagelse i stævnet.
Kravtidsstævner er kun for de svømmere der har opnået kravtider til stævnet. Man kan se på app’en ”SVØM stopur”, hvilke kravtider svømmeren har opnået.
Invitationer til stævner findes på svømmetider.dk. I invitationen kan man se, hvilke løb der kan svømmes til stævnet, hvor mange officials klubben skal stilles med, en forventet tidsplan for stævnet samt en masse andre nyttige oplysninger.
4-8 uger før et stævne åbnes der for tilmelding til stævnet på Frederikssundswim.dk under tilmelding - arrangementer. I forbindelse med tilmeldingen skal der betales et deltagergebyr til Frederikssund Svømmeklub:
Når svømmeren er tilmeldt til stævnet på Frederikssundswim.dk, aftaler træner og svømmer hvilke løb, svømmeren skal deltage i til stævnet. Træneren tilmelder derefter svømmeren til de pågældende løb.
Der skal betales et startgebyr pr. start til den klub der afholder stævnet. Frederikssund Svømmeklub betaler det startgebyr pr. svømmer, der er forbundet med deltagelsen i stævnet. Størrelsen på startgebyret varierer fra stævne til stævne. For én individuel start ligger gebyret typisk 60-90 kr. mens startgebyret for en holdcap typisk ligger på 100-120 kr.
Kommunikationskanaler
Klubben har forskellige kommunikationskanaler, der bruges til forskellige formål.
Gode hjemmesider, app’s m.m.
Udstyr til den daglige træning
Svømmetasken:
Svømmenet:
FS3:
FS2:
FS1:
Der er mulighed for at lade net med svømmeudstyr blive i hallen, hvor det låses inde i kælderen.
Der er gode muligheder for både at købe og sælge brugt svømmeudstyr til fornuftige penge.
Udstyr i svømmetasken til stævner
Madpakken til stævner
Forventninger til forældrene i konkurrenceafdelingen
At have et barn der dyrker konkurrencesvømning, er en sport for hele familien. Da klubben drives af frivillige, er der brug for, at alle forældre hjælper til særligt i forbindelse med stævner.
Klubben forventer at forældrene: